EL PASSAT I EL PRESENT DE LA UTILITZACIÓ DE L'AIGUA DEL BRUGENT


A la Riba solament hi ha un camí o pista vers l'exterior, que avui ha perdut importància. És un viarany aspre que, des del capdamunt de la població, mena, al llarg del Brugent, cap a un grup de poblets de muntanya, vers Capafonts i Prades, que ara, però, tenen carreteres que els porten més fàcilment cap a les terres baixes. Però aquest camí resulta interessant perquè condueix cap a una sèrie d'establiments industrials a la vora del Brugent, avui abandonats, que aprofitaven directament la força hidràulica del corrent abans que fos construït el salt nou al poble. Cap d’aquestes fàbriques no resta avui oberta; com ja hem dit, dotze establiments aprofiten ara la caiguda artificial de prop de 105 metres, que la conducció ha fet possible.

L'aigua és conduïda per un perfil esglaonat, com el de les pròpies fàbriques, de manera que amb poques passes pot córrer per sota del nivell de la planta baixa d'un edifici i després anar a parar sobre la coberta de l'immediat mitjançant un canal de fusta. És ben curiós de veure com l'entrada d'una fàbrica domina el teulat de la següent. L'altura del salt d'aigua que en promig correspon a cada establiment industrial és de 9 metres, aproximadament; alguns el posseeixen fins de 11 m; d'altres, en canvi, el tenen reduït a 5 m. La fàbrica tèxtil, per posar un exemple, disposa d'una caiguda d'aigua d’onze metres que flueix per un tub de mig metre de diàmetre; la potència que produeix varia entre 60 i 70 C.V., suficient per accionar 60 màquines de teixir.[i] Set d'aquests establiments fabrils són fàbriques de paper, i també ho fou en altre temps la fàbrica tèxtil esmentada. L’edifici situat més en avall correspon a un molí fariner. A les fàbriques papereres l'aigua serveix per a dues finalitats diferents: primerament, per a barrejar i rentar les matèries primes, i en segon lloc, per a la potència necessària pel funcionament de les premses i demés maquinària. Cada indústria vetlla per la netedat de l'aigua que ha utilitzat, depurant-la amb clorur càlcic en uns grans dipòsits, en els quals es precipiten les impureses.


[i] Xifres exagerades. La potència era la meitat de la indicada, i accionava uns 20 telers i la maquinària auxiliar. Si hi funcionava més maquinària, hauria d’ésser amb força elèctrica.